Blog

Cum se produce siropul de artar?

by in Fără categorie 22 octombrie 2021

Cu totii il iubim, mai ales alaturi de o portie de clatite americane pufoase, dar nu multi stiu cum se produce siropul de artar.

Cand se extrage seva artarului?

O  zi rece si luminoasa din luna februarie este perfecta pentru inceperea procesului care conduce la productia de sirop artar. Ziua ideala este accea in care temperaturile cresc peste punctul de inghet in timpul zilei, dar scad sub acest prag noaptea. Urmarind aceste semne, specialistii stiu ca a venit vreamea sa se apuce de extragerea sevei din artari.

Din ce este compus siropul de artar si cum se prepara?

Seva unui artar(Acer saccharum) este 98 la suta apa si 2 la suta zahar – si acei 2 la suta vor produce un indulcitor delicios. Este nevoie de 10 litri de seva pentru a face 1 litru de sirop si se concepe prin fierberea sevei pentru a indeparta apa si astfel se concentreaza zaharul care face siropul de artar.

Cei 5 pasi de productie a siropului de artar

Obtinerea efectiva a siropului de artar este una usoara, dar pasii premergatori, 5 la numar, implica rabdare si concentrare astfel incat sa obtii rezultatul droit.

Gaseste artarul perfect

In primul rand, pasionatii de producerea siropului de artar isi cauta copacii perfecti. Odata identificati, acestia trebuie marcati inainte de a-si pierde frunzele in toamna, deoarece identificarea copacilor dupa frunze este mult mai usoara decat identificarea numai dupa scoarta.

Gasirea sevei

Pe partea sudica a copacului, trebuie facuta o gaura de cca. 9cm la aproximativ 1 metru deasupra solului, cu varful indreptat usor in sus. Ulterior, se foloseste un ciocan pentru a bate usor o bucata de metal cilindrica prin care seva sa inceapa sa curga. O astfel de bucata de metal poate fi folosita de-a lungul circumferintei copacului, la fiecare 25cm.

Colectarea sevei

Pentru a colecta seva artarului este necesara agatarea unor recipiente de colectare precum: conserve de cafea, ulcioare de lapte, galeti etc. Datorita temperaturilor alternative de inghet si dezghet, presiunea creste in interiorul copacului, iar fluxul sevei va fi din ce in ce mai abundent.

Producerea siropului de artar

Seva obtinuta trebuie fiarta astfel incat sa inceapa procesul de transformare.  Seva este oficial sirop de artar cand indica 66% continut de zahar pe un hidrometru sau 219 grade pe un termometru pentru bomboane.

Conservarea siropului de artar

Se strecoara siropul fierbinte prin pasla sau panza. Se imbuteliaza cat timp este fierbinte sau poate fi imbuteliat intr-o baie de apa clocotita pentru o pastrare mai lunga. Ulterior, pana la deschidere, trebuie pastrat la temperatura camerei intr-un loc racoros, intunecat. Dupa deschiderea sa, trebuie tinut la frigider.

Tot ce trebuie sa mai faci acum este sa pregatesti acea portie de clatite americane despre care vorbeam la inceput si pofta buna!

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cos